5 Şubat 2013 Salı

Dağ Evleri


     Dağ evi denince insanın aklına; karların altında dumanı tüten küçücük bir ev, bu güzel ahşap evin içerisinde şöminesi yanan sıcacık bir oturma odası, şöminenin önünde ellerinde kırmızı şaraplarını tutan bir çift gelse de bu romantik ortam genellikle filmlerde oluyor ne yazık ki. Ama bir gün bizim de bir dağ evimiz olursa :)  ya da kendi evimizi dağ evine benzer bir şekilde dekore etmek istersek nelere dikkat etmeli, nelerden  kaçınmalıyız?


     Bu resimde gördüğümüz oturma odasında kullanılan parçalar dağ evi için uygun olsa da ilk bakışta oldukça karmaşık. Duvara asılan objeler ve yere serilen kilim desenli halı oturma odasını modernlikten alıp daha çok country tarzına yaklaştırmış. Aslında ben country tarzını çok severim ama bu kadar küçük bir salona kıpkırmızı ve kocaman bir halı sererek değil. Boyutu daha küçük bir kilim tercih edilseydi ve yerdeki ahşap döşemeyi görebilseydik daha güzel bir görüntü yakalanabilirdi. Buradaki en önemli problemde pencerelerin çok küçük olması. Eğer sizin evinizdeki penceler buradaki gibi küçükse bu tarz bir dekor, oturma odanızı sıkıcı ve boğuk bir hale getirebilir.  Çünkü dağ evlerinde ve country tarzındaki evlerde kullanılan aydınlatmalar ortamı sıcaklıktan koparmamak için daha loş tercih edilmelidir. Bir de pencelerin az oluşu oturma odanızı romantik ve rahatlatıcı loş atmosferden alıp karanlık ve sıkıcı bir ortama dönüştürebilir.


       Yukarıdaki örnek belki de modern dağ evlerinin en güzellerinden. Tavan ve duvar arasındaki uyuma, yer döşemelerinde kullanılan rengin uyumu da katılmış. Tavanın basıklığını engellemek için geçiş kısımlarına uygulanan ışık, ortamı daha da derinleştirmiş. Koltukların kahverengisini ve halının püsküllü karmaşasını pek sevemesem de, ortadaki sehpanın sadeliğine ve üzerine yerleştirikmiş tepsinin içindeki doğal taşların, mumların ve bardakların rengine, şıklığına bayıldım. Bizi bu odaya çeken en önemli detay ise tabiki de yerlere kadar inen cam. Pencerenin ardındaki karlarla kaplı dağ ve ağaçların güzelliği insanı kendine hayran bırakıyor. Bu şahane manzara karşısında rahat koltukların üzerinde saatlerce kitap okuyabilir ve kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Pencere o kadar güzel konumlandırılmış ki oturma odasında şöminenin eksikiği hissedilmiyor bile. 



         Noel temalı bir dekorasyon..


       Şöminenin camın önüne yerleştirilmesini çok sevdim. Kar yağdığı zaman oluşacak görüntü çok daha keyifli...


     Resimde yine büyük penceleri olan bir oturma odası görüyoruz. Buradaki büyük aydınlatmalar ortamın sadeliğine kötü bir zıtlık katmış olsa da duvarın üzerinde asılı duran kırmızı rengin hakim olduğu tablonun yarattığı zıtlık çok hoşuma gitti.


       Burada görüldüğü gibi duvarlara uygulanan renk, yere serilmiş halının rengi ve kullanılan ahşapların rengi ne kadar soft ve açık renklerse insanın içini rahatlatan ferah bir ortam sağlanabiliyor. Tekli koltukların tasarımını çok beğendim. Altta paylaştığım resimdeki koltuk bu oturma odasının en güzel köşesi.


             Eviniz hangi tarzı yansıtıyor olursa olsun, huzurlu olsun.. İyi dileklerimle :)

1 yorum:

  1. Yazının konusunu çok beğendim. Bu sene dağ evleri çok gözde. Yazlık konsepti gibi kışlık dağ evlerinin yapımı bu sene daha çok olmaya başladı. Bu arada ben o boydan camlı evin dekorasyonunu beğendim. Kahverengi tonu grilerin arasında sıcaklık katmış. Halının püküllü oluşu da odaya hareketli bir hava katmış :)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.